top of page
Search
  • Writer's pictureJ. Verhoeven

De schoorsteen van ‘De Eendracht’ herrijst

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de oorspronkelijke schoorsteen van zuivelfabriek De Eendracht gesloopt. Het was een spijtig einde van dit toch wel bijzondere baken van de buurtschap Sambeekse Hoek. En zie hier; binnenkort herrijst de schoorsteen uit zijn as! En als het aan de mannen van het decor ligt, zal hij roken als vanouds.

Want speciaal voor het openluchtspel ‘In de schaduw van de rômfabriek’ bouwt de decorploeg een prachtige fabriekspijp, niet ver van de plek waar de schoorsteen oorspronkelijk stond. Hij wordt met 15 meter niet zo hoog als de vroegere schoorsteen, maar voor het publiek van het openluchtspel is het zeker een blikvanger. Overigens, bij de bouw van de rômfabriek in 1908 werd een schoorsteen van 20 meter gebouwd. Dat weet Pierre Geelen, een zoon van de legendarische schoorsteenbouwer Sjeng Geelen uit Neer. Toen de fabriek in 1932 de capaciteit van de aandrijving opvoerde van 8 naar 15 pk, kwam er een nieuwe schoorsteen van 30 meter. Die stond er ook in de Tweede Wereldoorlog.

De tijdelijke schoorsteen voor het openluchtspel is een idee van Rody Kusters, lid van de decorploeg. Deze medewerker van Ploegam in Oss kreeg zijn baas zover om het toneel te sponsoren, door twee stalen buizen (12 meter lang, 80 cm doorsnede) beschikbaar te stellen. Normaal worden deze gebruikt als tijdelijk riool of voor vloeibaar transport over een weg. Eén van de twee buizen werd gehalveerd, in de grond geplaatst en stevig verankerd. De flens van de tweede buis wordt met 24 bouten op de flens van de grondbuis bevestigd en voilà, daar staat de rookpijp. Omdat veiligheid voor alles gaat, heeft Rody de windbelasting laten doorrekenen. En die was oké. Als het gevaarte er staat, zal de schilderploeg er nog accenten op aanbrengen om het helemaal af te maken.

143 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page