top of page
Search
  • Writer's pictureJ. Verhoeven

Daar komen de schutters

Dinsdag 22 augustus trok er een vreemde colonne door het centrum van Oploo met als bestemming de toneellocatie aan Den Hoek in Sint Anthonis. Het waren twee natuurgetrouw nagebouwde Gun Howitzers, Engelse kanonnen die tijdens het openluchtspel worden ingezet.

Drie mannen van de decorploeg, Jos Verschuuren, Tonnie Aarts en Johan Ebben, hebben de afgelopen tijd de bijna levensechte kanonnen nagebouwd. Op oude wielstellen van boerenkarren en bijna uitsluitend gebruik van restmaterialen fabriceerde het technische trio twee fraaie stukken veldgeschut. Gerrit van Kempen en Henny Lenkens zetten het in de grondverf, Jeroen Klauwer draaide een serie granaten en Frits Spierings leverde enkele originele onderdelen, maar verder was het een meer dan geslaagd low-budget project van Jos, Tonnie en Johan!

Tussen 25 september 1944, de dag dat Oploo-Sambeek Hoek-Sint Anthonis werden bevrijd, en 14 oktober (bevrijding Overloon), stonden er enkele honderden stuks kanonnen en ander veldgeschut zoals de Howitzers opgesteld op de lijn Westerbeek-Oploo-Sint Anthonis. Ze stonden op de erven van boerderijen en verdekt opgesteld bij de huizen. Ook bij de zuivelfabriek plaatsten de Tommy’s twee machtige 25-pounder Gun Howitzer MK II. Met dit degelijke veldgeschut werden granaten van 25 Engelse ponden richting verzetshaard Overloon afgevuurd. De granaten, met 87,6 mm doorsnede konden doelen tot ruim 12 km raken. Ze richtten een enorme verwoesting aan, want van het dorp Overloon was na de oorlog weinig meer over. In het openluchtspel wordt het allemaal nog eens in herinnering gebracht.

430 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page