top of page
Search
  • Writer's pictureJ. Verhoeven

Bevrijding met een dikke rouwrand

Het was een koele herfstdag waarbij zonnige perioden werden afgewisseld met een druilerig buitje, maandag 25 september 1944. Toch hadden de inwoners van de buurschap Sambeek-Hoek het gevoel dat het een stralende dag was toen ze vanuit Oploo het aanzwellende geluid van de kilometers lange colonne geallieerde gevechtsvoertuigen hoorden. Uitbundig toegejuicht door de bewoners passeerden de troepen rond 17.00 uur de buurtschap, om verder te trekken naar Sint Anthonis. Door cigarettes en repen chocolate uit te delen en te ruilen tegen fruit, maakten de Tommy’s snel vrienden onder de bevolking. De ‘Hoekers’ waren vrij, vrij, vrij… Zelfs de onderduikers waren uit hun schuilplaats gekropen.

Niemand kon op dat glorieuze moment bevroeden dat het een bevrijding zou worden met een dikke rouwrand. Want nauwelijks waren de Engelsen Sint Anthonis binnengereden of hun gezagvoerder David Silvertop en officier Or sneuvelden.

De terugtrekkende Duitsers maakten handig gebruik van de consternatie. Ze hergroepeerden zich bij Overloon en begonnen de bevrijders te bestoken met geschut. De Engelsen plaatsten op de lijn Twist-Oploo-Sambeek-Hoek-Sint Anthonis tientallen tanks en veldgeschut om de Moffen te verdrijven. Dagenlang werd er over en weer hevig geschoten, zonder dat er echt terreinwinst werd geboekt. Ook niet toen de Amerikanen kwamen helpen. “Vee dood, huizen beschadigd, gewonden, ’s nachts blijft alles in kelders”, schrijft Hent Jans in zijn dagboek. In Sambeek-Hoek voltrekt zich een waar drama, wanneer Nella Hoogstraten tijdens het melken getroffen wordt door een Duitse granaat en aan haar verwondingen overlijdt. Zo wordt in de buurtschap een dikke rouwrand getekend rond de bevrijding. Het wordt allemaal breed uitgelicht tijdens het openluchtspel.

Als Overloon op 14 oktober eindelijk wordt bevrijd, keert de rust weer. De regio is bevrijd van het Duitse juk, maar grote delen van Nederland moeten nog maanden wachten op de bevrijding. Pas op 5 mei 1945 geef de vijand zich over.

Dit is deel 5 van de 5-delige serie in de aanloop naar het openluchtspel ‘In de schaduw van de rômfabriek’, dat in september acht keer wordt opgevoerd bij de voormalige zuivelfabriek aan Den Hoek in Sint Anthonis. Meer van deze mooie achtergrondverhalen lezen? Dat kan via deze link.

183 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page