Search
  • J. Verhoeven

In alle opzichten een technisch hoogstandje

Natuurlijk is het bijzonder dat het publiek bij ‘Soldaat van Oranje’ op een draaischijf langs de verschillende decors wordt bewogen, maar het toch niets vergeleken bij het verticaal beweegbaar bordes bij ‘In de schaduw van de rômfabriek’. Bezoekers van de voorstellingen kijken bewonderend tijdens het dalen en hijsen van de voorgevel van de zuivelfabriek. Zo is het mogelijk om binnen 30 seconden het decor te wisselen. Ja, dit is in alle opzichten een technisch hoogstandje.

Omdat schrijver Henny Lenkens bij ‘In de schaduw van de rômfabriek’ twee verschillende decors nodig achtte, moest er een oplossing worden gezocht om de decors te kunnen wisselen. Nadat de decorploeg diverse opties had besproken en doorgerekend, kwam het verticaal beweegbaar bordes als meest praktische en veilige oplossing uit de bus.

Onder leiding van Bert Teurlinx werd een grote staalconstructie met twee hoge bokken gelast. De bokken werden door Jos van Lanen met zijn kraan hoog getakeld en tegen de dikke muur van de oude fabriek gemonteerd. Aan de bokken zit zowel een bevestiging voor het takelen van het front van de fabriek als steunen voor het ophangen van het led-grootbeeldscherm. Het bordes, dat 1600 kilo weegt, hangt aan twee zware takels, het scherm van 4 x 3 meter (500 kilo) aan twee kleinere takels. Tim Sommers, die bij de voorstellingen de spots en de beelden op het scherm regelt, heeft met een hoogwerker de takels opgehangen.

Diverse mensen van de decorploeg werkten aan het bordes, waarna de schilderploeg onder leiding van Mat Arts in actie kwam. Vele uren werden in dit technische hoogstandje gestoken en het publiek weet dit bij elke voorstelling te waarderen.

180 views

Mede mogelijk gemaakt door steun van:

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle

@2016 - 2017 by Jerommeke Online