Search
  • J. Verhoeven

Symbolisch gedenkteken in alle opzichten een ware voltreffer

In aanwezigheid van ruim 100 spelers, vrijwilligers, buurtbewoners en andere belangstellenden onthulde Nellie van Hommerig-van Hoogstraten klokslag 17.00 uur op maandag 25 september een bijzonder gedenkteken in buurtschap de Sambeekse Hoek. De onthulling vormde de afsluiting van het uitermate geslaagde toneelproject ‘In de schaduw van de rômfabriek’.

Bevrijding met rouwrand

Het tijdstip was bewust gekozen, want in 1944 denderden op deze dag en op dit uur de tanks en gevechtsvoertuigen van de geallieerden vanuit Oploo door de buurtschap richting Sint Anthonis. Het zou een bevrijding worden met een rouwrand, want twee dagen later liet Nella van Hoogstraten, een tante van Nellie, het leven nadat ze getroffen was door een Duitse granaat. Ook de broer en twee zussen van Nellie waren bij de onthulling aanwezig. De 3.200 bezoekers (8 voorstellingen met telkens 400 liefhebbers) van het openluchtspel hebben gezien hoe de buurtschap zich door de oorlog sloeg, terwijl het verzet hier een steunpunt had.

Ware voltreffer

Bij de onthulling werd Nellie van Hommerig geassisteerd door Juul Baltussen, de kunstsmid die op verzoek van de organisatie het kunstwerk had gemaakt. Het stalen object staat volgens Henny Lenkens (schrijver van het openluchtspel) symbool voor de Sambeekse Hoek, zuivelfabriek De Eendracht, de Tweede Wereldoorlog en het openluchtspel. In de scheefgeslagen rômtuit ofwel melkbus, in de flank getroffen door een granaat, met een gekantelde zeefschotel en zwevende melkkruk, is alle symboliek gebundeld van het nieuwe gedenkteken. Lenkens noemt het in alle opzichten een ware voltreffer!

Hemel in geprezen

De onthulling werd vooraf gegaan door een toespraak van Cor Verberk, voorzitter van Heemkring De Heerlykheit Plo en schrijver van een tweeluik over de Sambeekse Hoek. Hij strooide met interessante feiten en prees het toneelproject bijna de hemel in. De veelvuldig bekroonde dichteres Riek Janssen-van den Oever, die de prominente rol van Bertha Thijssen-Bardoel had in het openluchtspel, sprak een zeer treffend gedicht uit. Het gedenkteken, dat is geplaatst op het terrein van Bed & Breakfast de Sambeekse Hoek aan Den Hoek 12 in Sint Anthonis, is tot stand gekomen dankzij een financiële ondersteuning van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen en A&P Zeefdruk uit Oploo. Het is vanaf de weg vrij toegankelijk. Om de toegankelijkheid te vergroten wordt binnenkort nog een brugje aangelegd.

161 views

Mede mogelijk gemaakt door steun van:

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle

@2016 - 2017 by Jerommeke Online