top of page
Search
  • Writer's pictureJ. Verhoeven

Het Péérd als kroon op het werk!

Toen in september 2017 de kruitdampen van acht uitverkochte voorstellingen van ‘In de schaduw van de rômfabriek’ waren opgetrokken en het project met een knallend eindfeest was afgesloten, gingen alle betrokkenen over tot de orde van de dag. We zijn per slot van rekening allemaal amateurs en vrijwilligers.

Half oktober van dit jaar kwam daar verandering in, toen Anton Schueler van de gemeente Sint Anthonis Henny belde dat de ‘Rômfabriek’ was genomineerd voor Het Péérd en of die nominatie werd geaccepteerd. Zonder aarzeling zei Henny ‘ja’ op dit eervolle aanzoek. Schueler kondigde aan dat het feestelijke evenement op 29 november zou plaats vinden.

De troepen in Oploo, Ledeacker en Westerbeek werden via de verschillende commissies ‘in staat van paraatheid gebracht’. Het stilgevallen mailverkeer werd hervat, app-groepen kwamen uit de winterslaap en Facebook kreeg een nieuwe impuls. Op verzoek van de gemeente werd een promotiefilmpje gemaakt rond een ‘verdwaald Péérd’, dat veelvuldig werd geliked.

Donderdag 29 november verzamelden zes genomineerden met hun aanhang zich in Oelbroeck, waar de jury het oordeel zou vellen. Met een grote opkomst overtrof de crew van de ‘Rômfabriek’ zelfs de delegatie van voetbalclub Constantia uit Wanroij. Totaal waren zo’n 300 mensen present.

Na inleidende woorden van burgemeester Marleen Sijbers en voorzitter Huub Nooijen van SWO mocht elke kandidaat zich presenteren en onze projectgroep had gekozen voor een samenvatting van de film van het openluchtspel. Regisseur Jet mocht de sfeervolle impressie, geknipt en geplakt door Peter Verhoeven, introduceren. Het spektakel viel zichtbaar in de smaak.

In de pauze, waarin de jury zich terugtrok voor de uiteindelijke bepaling van de top 3, werd druk gespeculeerd wie er met Het Péérd naar huis zou gaan. Juryvoorzitter Jos Althuyzen liet er geen gras over groeien en riep de drie winnaars direct naar voren: de samenstellers van het Sint Tunnisse woordenboek, Constantia en de ‘Romfabriek’. Namens ons project mochten schrijver Henny en regisseur Jet naar voren komen. Althuyzen voerde de spanning flink op, zeker toen hij bekend maakte dat het woordenboek derde was geworden. Toen hij Constantia feliciteerde met de tweede prijs, was het duidelijk: Het Péérd ging naar ons project ‘Rômfabriek’.

Henny en Jet riepen de aanwezige spelers en vrijwilligers naar voren en de stormloop maakte het voor de andere bezoekers nog duidelijker dat hier een groot project werd bekroond. Henny kreeg een reuzecheque, Jet een bos bloemen en Nicole, tijdens het project voorzitter van de Regiegroep, mocht de gewichtige wisseltrofee uit handen van Jos Althuyzen ontvangen.

Het juryrapport, dat daarop door Theo Aben werd voorgedragen, stond bol van de superlatieven. Spreekstalmeester Anton Kocken vatte de toekenning dichterlijk samen met zijn vaststelling dat drie verenigingen op unieke wijze de handen ineen hadden geslagen. Een uitbundige fotosessie vormde het begin van een mooi feestje. Het winnen van Het Péérd was natuurlijk geen doel op zich, maar nu staat er ook nog een kroon op het werk!

Meer foto's va deze avond zijn te zien op https://graancirkeloploo.wixsite.com/peerd2018

128 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page