top of page
Search
  • Writer's pictureJ. Verhoeven

Start publicatie verhalen in Weekblad Omstreeks.

Heeft u het al gelezen? We zijn begonnen met het publiceren van een serie mooie achtergrondverhalen in Weekblad Omstreeks.

Deel 1: De Sambeeksche Hoek in de bezettingstijd

SINT ANTHONIS - De Sambeeksche Hoek was een aparte enclave tussen Sint Anthonis en Oploo. Net als de Twist en Stevensbeek maakte de buurtschap tot mei 1942 deel uit van de gemeente Sambeek. Toen die gemeente werd opgeheven, viel de buurtschap plotseling onder de gemeente Oploo c.a., welke met heel Nederland vanaf mei 1940 onder Duits bewind stond.

Een Duits zoeklicht met bedienend personeel zoals dat tussen eind 1943 en medio 1944 stond opgesteld bij het ‘Moffenhuisje’ aan het Rondveld.

Veel last hadden de ‘hoekers’ in de beginjaren van de oorlog niet van de Moffen, zoals de Duitsers in de volksmond werden genoemd. Af en toe passeerde een voertuig of motor, maar verder hadden ze er weinig te zoeken. Boerinnen deden hun boodschappen bij buurtwinkel Jan Hendriks, mannen hadden in het nevengelegen café hun wekelijkse rikavond. De trots van de buurtschap was de rômfabriek, waar melk van de boeren uit de omstreken werd verwerkt tot roomboter.

Spannend werd het in 1943, toen geallieerde bommenwerpers over denderden om vanuit Engeland Duitse doelen te bestoken. Hitler liet een luchtverdedigingslinie inrichten, met radars en zoeklichten. Via een radioverbinding werden jachtvliegtuigen aangestuurd om de bombers vroegtijdig neer te halen.

Omdat de Sambeeksche Hoek ook in deze verdedigingsband lag, verrees in de herfst van 1943 aan het Rondveld een Feldpost met zoeklicht en afweergeschut, in de volksmond al snel ‘Moffenhuisje’ genoemd. Een doeltreffend ‘tegenwapen’ van de Engelsen tegen de radars (reepjes zilverpapier uitstrooien vanuit vliegtuigen) maakte de Duitse luchtafweer waardeloos en de posten werden ontmanteld.

De luchtaanvallen en een groeiende tegenwerking van de bevolking maakte de bezetter steeds onzekerder. De milde koers kantelde naar meedogenloosheid. Radio’s moesten worden ingeleverd, er werd er een avondklok ingesteld (‘Sperrstunde’), woningen en voertuigen moesten worden verduisterd. Voedsel en andere goederen werden schaarser, ook in de winkelschappen van Jan Hendriks. De bittere Duitse koers bleek ook in Sint Anthonis dé voedingsbodem voor de organisatie van verzet.

Weekblad Omstreeks is online te lezen op www.omstreeks.nu.

45 views0 comments
bottom of page