top of page
Search
  • Writer's pictureJ. Verhoeven

Drie exposities voor bezoekers openluchtspel

Wanneer u een kaartje heeft weten te bemachtigen voor het openluchtspel ‘In de schaduw van de rômfabriek’ kunt u in september in de voormalige zuivelfabriek ook gratis drie tentoonstellingen bezoeken. Tevens maakt de Heemkring Sint Anthonis hier een begin met de verkoop van een boek over de roemrijke historie van de zuivelfabriek ‘De Eendracht’.

De organisatie van het openluchtspel heeft de heemkundeverenigingen van Sint Anthonis en Oploo bereid gevonden om elk met een eigen en toepasselijk thema een extra accent te plaatsen bij de opvoeringen. Een spontane aanmelding ontving de organisatie van de fotoclub Kiekus, van wie leden het fabriekscomplex en de voorbereidingen van het spel creatief hebben vastgelegd.

Expositie en nieuw boek

In de oude kaasmakerij van de fabriek kunnen bezoekers voor de aanvang van het spel, tijdens de pauze en na afloop de drie interessante exposities bezoeken. Heemkundevereniging Sint Tunnis in Oelbroeck komt met een vervolg op de zeer geslaagde expositie van 2009 over de aan Den Hoek gevestigde zuivelfabriek ‘De Eendracht’. De afgelopen acht jaar leverde tal van nieuwe documenten, foto- en ander beeldmateriaal van de rômfabriek op. Interessant is het overzicht van vroegere medewerkers, terwijl ook oude gebruiksvoorwerpen worden uitgestald. Bezoekers kunnen hier tevens het fonkelnieuwe boek (180 pagina’s) over de historie van de fabriek aanschaffen. Leden van de heemkring zijn aanwezig om nader uitleg te geven.

Leven tijdens de oorlog

Heemkundevereniging De Heerlykheit Plo legt zich exclusief toe op de Tweede Wereldoorlog. Ook hier treft de bezoeker dagboeken, documenten en foto’s, terwijl burgervoorwerpen uit het dagelijks leven en militaire benodigdheden alles van doen hebben met de periode 1940-1945. Het zijn juist deze bezettingsjaren waarin het openluchtspel ‘In de schaduw van de rômfabriek’ zich afspeelt. Het tweeluik over de Sambeekse Hoek is tijdens de expositie te koop in de bemande stand.

Fotoclub Kiekus

Maar liefst zeven fotografen van fotoclub Kiekus hebben zich laten inspireren door de insteek van het spel en de locatie. Elke fotograaf heeft op zijn eigen wijze de sfeer van de oude fabriek en de schaduwen van de rômfabriek vastgelegd. De beelden laten zien hoe verschillend creatieve fotografen kunnen kijken naar dit voor de regio historisch belangrijk industrieel erfgoed.

De drie exposities zijn vanwege organisatorische redenen alleen te bezichtigen door de totaal ruim 3.100 bezoekers van de acht voorstellingen van het openluchtspel.

239 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page