Search
  • J. Verhoeven

Openluchtcrew liet zich gelden bij Groot Dictee Sint Anthonis

Met maar liefst twee teams nam de crew van het openluchtspel deel aan editie 2017 van het Groot Dictee gemeente Sint Anthonis. Dat was voor het eerst en zeker niet zonder reden, want het openluchtspel ‘In de schaduw van de rômfabriek’ stond centraal in het wederom door neerlandicus Piet Vloet samengestelde dictee.

Twee teams

Het dictee, dat voor de 16e keer werd gehouden, vond op 16 november plaats in De Oude Heerlijkheid in Oploo. Er waren 38 deelnemers, onder wie een tiental dat in september was betrokken bij het openluchtspel. Iedereen nam individueel deel en kon aanhaken bij een team van drie personen. Team rômfabriek 1 was samengesteld uit Ine van den Boomen, Geert-Jan Jansen en Gerry Jacobs. Omdat Dick van Goch moest afzeggen, dreigde Team romfabriek 2 één deelnemer te kort te hebben, maar Lucie van Riet en Sjaak van den Oever kregen gastdeelnemer Johnny Brok erbij. Geen verkeerde keuze, want hij zou later tweede worden in het individueel klassement.

Zweten

Zeker drie kwartier lang zaten de deelnemers te zweten met de opdracht om foutloos de door Piet Vloet meervoudig voorgelezen tekst op papier te zetten. Aanvankelijk leek het eenvoudig, maar gaandeweg had Vloet met veel taalkundige creativiteit valkuilen ingebouwd. Hier en daar gaf hij een sneer aan Sint Anthonis, terwijl hij Oploo meermaals ophemelde.

Niemand zou erin slagen om foutloos de eindstreep te bereiken. Bij de prijsuitreiking kon Erica Verbeeten, die de avond vlot aan elkaar wist te praten, Michelle van de Berg als winnaar naar voren roepen. Zij scoorde 14 fouten, terwijl runner-up Johnny Brok op 15 fouten uitkwam en nummer 3 Marja Meulepas op 16 fouten. Uit handen van Henny en Jet Lenkens, schrijver en regisseur van het openluchtspel, ontving Michelle de fraaie Ibis, een kunststukje van de hand van Marleen van de Steeg. Voor de taalvaardige Michelle, die slechtziend is, was het al de vijfde zege. Wegens verhuizing sloot zijn haar Groot Dictee carrière met dit hoogtepunt af.

Op herhaling

De deelnemers in de teams van de rômfabriek vielen niet in de prijzen, maar waren na afloop erg te spreken over het dictee. Als beste kwam Ine van den Boomen uit de bus, met een mooie vijfde plek. Ze was ook gedeeld derde bij het opschrijven van een dialectzin, die talenexpert Harry van Heijster dicteerde.

Enkele van de debutanten van de rômfabriek zullen volgend jaar zeker opnieuw hun opwachting maken, zo beloofden ze. Het winnende team was overigens dat van de Bibliotheek Sint Anthonis, gevolgd door wist de teams van KC Leander en Metameer. Erica Verbeeten stapelde de loftuitingen over het openluchtspel op elkaar. In de pauze van het programma werden tot veel genoegen van de aanwezigen twee taferelen van het spel op grootbeeldscherm getoond.

44 views

Mede mogelijk gemaakt door steun van:

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle

@2016 - 2017 by Jerommeke Online