Search
  • J. Verhoeven

Een toevallige ontmoeting met de zoon van een bevrijder

Terwijl hij net buitenstaat na een afspraak in Sint Anthonis, krijgt Henny Lenkens op 23 november een telefoontje van Jan van Riet. “Er staat hier een Engelsman bij de molen en die wil meer weten van Kolonel Silvertop. Kun je even komen?” Henny springt op de fiets en koerst tegen de straffe wind in naar Oploo. Hondeweer, of zoals Jan het op zijn zondagse Engels zegt, “Its raining cats and dogs”!

David Reynolds, want zo heet de gast, stelt zich voor. Deze kwieke 72-jarige oud-medewerker van een woningverhuurbedrijf onder de rook van Londen vertelt een zoon te zijn van Jack Reynolds. En zijn vader was kanonnier in het regiment van Kolonel Silvertop. Hij reed op 25 september 1944 mee in de colonne die Oploo, Den Hoek en Sint Anthonis passeerde. Tenminste tot 14 oktober 1944 heeft hij als tankschutter meegeholpen aan het verdrijven van de Duitse bezetter. Zijn voltreffers hebben ongetwijfeld ‘meegeholpen’ om Overloon plat te bombarderen.

“Ik volg het spoor van mijn vader in de oorlog”, vertelt David. “Ik ben in Normandië begonnen en via Antwerpen nu in Nederland beland. Eigenlijk ben ik op zoek naar het monument van Silvertop.” Hield voor commandant Silvertop in Sint Anthonis letterlijk en figuurlijk alles op, voor de vader van de Engelse toerist was het slechts een tussenstop. “Want hij is daarna verder getrokken naar Duitsland, tot hij in Flensburg terecht kwam.” Daar is een aantal jaren gestationeerd geweest en kwam zijn vrouw over. David Reynolds werd op Engels grondgebied in Duitsland geboren. Jan en Henny tippen hem om een bezoek te brengen aan het oorlogsmuseum in Overloon. Uiteraard worden gegevens uitgewisseld en gaat Henny even op de foto van de Engelse gast, onder het straatnaambord ‘Vloetweg’, want die is vernoemd naar telgen van de familie Vloet die in de Tweede Oorlog het leven lieten. Een van hen was verzetsman Piet Vloet, een rol die in het openluchtspel op knappe wijze werd vertolkt door Paul van Zutphen.

72 views

Mede mogelijk gemaakt door steun van:

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle

@2016 - 2017 by Jerommeke Online